badkamer renovatie

Badkamer renoveren

Bent u van plan om uw badkamer te renoveren, maar heeft u geen zin in de problemen en onvoorziene kosten die het renoveren mogelijk met zich meebrengt? Een goede voorbereiding is het halve werk! Zo kunt u alvast een planning maken en bekijken wat vernieuwd moet worden en hoeveel dit zal kosten. Om u op weg te helpen hebben wij een stappenplan met daarin een aantal tips opgesteld. Hiermee zal de renovatie van uw badkamer een stuk soepeler verlopen dan u ooit had kunnen denken! Vraag via de offertepagina vrijblijvend meerdere offertes aan van badkamerspecialisten uit uw regio. Vergelijk deze offertes en kies de specialist die het beste bij uw klus en budget past.

badkamer breekwerk

Wel of geen breekwerk?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of u breekwerk uit wilt voeren. Het uitbreken kost veel tijd, maar het geeft u wel de vrijheid om de badkamer helemaal naar eigen smaak in te richten. Hiervoor zult u de waterleiding, verwarming en elektriciteit moeten laten verwijderen. Daarnaast komt ook het sanitair, de tegels en de vloer aan bod. Vindt u dit te veel werk? Dan is er de mogelijkheid om wandpanelen over het bestaande tegelwerk te plaatsen. Het nadeel hiervan is echter wel dat de ruimte een stuk kleiner wordt. Mocht u dit geen probleem vinden dan hoeft u hierna alleen nog het sanitair te plaatsen. Tot slot kit u uiteraard alles netjes af.

badkamer renoveren

Stap 1: Bepaal uw budget

Nadat u hebt bepaald of u wel of geen breekwerk uit wilt voeren is het tijd om na te denken over het budget. Wilt u nog lang van de badkamer genieten dan bent u waarschijnlijk bereid om een hoge kostprijs te betalen. Bent u echter van plan om uw huis te verkopen? Dan is het vaak niet noodzakelijk om de badkamer te voorzien van de meest luxe producten. Het budget hangt vaak samen met de stijl- en materiaalkeuze, grootte en ruimtelijke inrichting en de eventuele extra opties. Zo ogen natuurstenen badkamertegels luxer dan keramische badkamertegels, maar zijn de prijzen ook een stuk hoger.

badkamerrenovatie

Stap 2: Bepaal de indeling

Veel badkamers zijn klein en dus is een goede en logische indeling zeer belangrijk. Het gebruik van een grondplan is hier uitermate geschikt voor.

Gelukkig hebben de meeste badkamermeubels een standaard afmeting. Vaak is het dus niet eens nodig om de badkamermeubels in de winkel op te meten. Teken de ruimte op een A4tje met schaal 1/50 en u bent al een heel eind.

Vervolgens is het handig om al uw badkamermeubels op schaal te tekenen en deze uit te knippen. Hierna kunt u schuiven met de meubels om tot de meest ideale en efficiënte indeling te komen. De belangrijkste meubels hebben we voor u op een rijtje gezet.

Afmetingen badkamermeubels

Meubel Afmetingen
Bad 170cm x 70cm (3.4cm x 1.4cm) tot
190cm x 90cm (3.8cm x 1.8cm)
Dubbele wastafel 130cm x 160cm (2.8cm x 1.2cm)
Enkele wastafel 80cm x 60cm (1,6 cm x 1,2 cm) tot
90cm x 60cm (1,8cm x 1,2cm)
Inloopdouche/rechthoekige douche 120cm x 90cm (2,4cm x 1,8cm) tot
200cm x 110cm (4cm x 2.2 cm)
Vierkante douche 80cm x 80 cm (1.6 cm x 1.6 cm) tot
100cm x 100 cm (2cm x 2cm)
Kolomkast 40cm x 34cm (0.8cm x 0.7cm) tot
60cm x 34 cm (1.2cm x 0.7cm)
Toilet 90cm x 130cm (1.8cm x 2.6cm) (incl. zitruimte)

Stap 3: Bestel sanitair- en tegelmateriaal

Natuurlijk wilt u dat het renoveren van de badkamer zo spoedig mogelijk verloopt. Het kan vaak even duren voordat u de perfecte badkamermeubels hebt gevonden. Waarschijnlijk moet u hier eerst fysieke winkels en webshops voor bezoeken om vervolgens verschillende prijzen te vergelijken.

Daarnaast laat de levering hiervan ook nog wel eens op zich wachten. Wij raden u dan ook aan zoveel mogelijk materialen in één keer te bestellen en deze thuis op te slaan. Zeker wanneer u van plan bent breekwerk uit te voeren. In dat geval zou u namelijk onnodig lang zitten opgescheept met een onafgemaakte badkamer. Dat is natuurlijk niet iets waar u op zit te wachten.

Stap 4: Controle afvoerbuizen en leidingen

Na het uitbreken van de badkamer is er nu de uitgelezen mogelijkheid om te controleren of de afvoerbuizen en leidingen nog naar behoren werken. Is dat het geval? Prima, dan hoeft u niks te ondernemen. Mocht u kalkvorming zien of gaan de kraantjes niet meer zo makkelijk open, vervang de afvoerbuizen en leidingen dan onmiddellijk.

Wanneer de renovatie voltooid is, is het niet meer zo makkelijk om dit te vervangen. Wij raden u dan ook aan dit te doen meteen na het uitbreken van de badkamer. Hierdoor voorkomt u problemen die zich in de toekomst mogelijk voor zouden kunnen doen.

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. Wij voeren jaarlijks voor vele klanten klussen uit!

keukenrenovatie offertes aanvragen

Handige tips

Wil je een badkamerrenovatie uitvoeren? Kijk dan eerst even naar onze tips.

  • De regels omtrent elektriciteit en verlichting in de badkamer zijn een stuk strenger in vergelijking met de andere ruimtes in een woning. Zo moet een elektrisch product in zone 0 (inhoud bad of douche) beschikken over de minimale IP-waarde IPX7 (bescherming tegen onderdompeling). In zone 1 (tot 2,25 m boven bad of douche) mag de bescherming niet lager zijn dan IPX 5 (bescherming tegen waterstralen). Zone 2 betreft 60 cm rond het bad of de douche. In deze zone is minimaal IPX 4 vereist. Alles wat buiten eerstgenoemde zones valt, betreft zone 3. Hier is IPX1 (bescherming tegen druppelend water) voldoende.
  • Op zoek naar comfort? Denk dan eens aan vloer- en wandverwarming. Het zorgt ervoor dat natte wanden en vloeren snel droog worden. Doordat u geen radiator nodig hebt bespaart u ook meteen ruimte.
  • Voor veel verbouwingswerken kunt u premies ontvangen. Kijk eens op www.vlaanderen.be om te zien op welke subsidies u recht heeft.
  • De vochtige badkamer is een broedplaats voor schimmels. Met een automatisch ventilatiesysteem voorkomt u naast schimmels ook vochtplekken.

Prijzen badkamer renoveren

Gemiddeld genomen kunt u bij het plaatsen van een nieuwe badkamer rekening houden met een kostprijs van zo’n €10.000. Natuurlijk kunt u dit zo duur en zo goedkoop maken als u zelf wilt. Bent u van plan om de ruimte te voorzien van de nieuwste snufjes? Denk dan al gauw aan een kostprijs van €25.000. Wanneer u de renovatie zelf uitvoert en een strak budget aanhoudt, kunt u met €5.000 al uit de voeten. Handig is hierbij om badkamermeubels te kopen op het internet. De prijzen zijn daar vaak een stuk lager dan in de winkel. Meer weten over de prijzen en mogelijkheden? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Prijzen badkamerrenovatie

Onderdeel Gemiddelde prijs (incl. btw, materiaal en plaatsing) Prijs is afhankelijk van
Volledige badkamer renoveren €5.000,- tot €25.000,- Basis badkamer of luxe badkamer met hoogwaardige materialen + werkzaamheden
Badkamertegels €110,- per m², inclusief plaatsing Materiaalsoort
Badkamermeubel €850,- tot €2400,- , inclusief plaatsing Type meubel
Sanitair (bad, douche en toilet) €2500,- tot €7500,- Merk en soort

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

sanitair plaatsen

Hoe lang duurt het renoveren van de badkamer?

Hoe lang het duurt om een badkamer te renoveren is van tevoren moeilijk te zeggen. Gaat het alleen om het plaatsen van nieuw sanitair, dan kan dit vaak al binnen een dag. Wilt u dat de ruimte volledig wordt gerenoveerd? Dan komt u al snel uit op drie weken. Alleen het uitbreken neemt namelijk al enige tijd in beslag. Daarnaast is de tijdsduur van verschillende zaken afhankelijk. Zo kost een grote badkamer natuurlijk meer tijd dan een kleine badkamer.

Wanneer er leidingen omgelegd moeten worden, zal de renovatie nog meer tijd in beslag nemen. Ook komt het nog wel eens voor dat mensen van gedachten veranderen. Zeker wanneer er nieuwe producten besteld moeten worden, kan dit zorgen voor veel vertraging. Probeer vooraf aan de renovatie dus zeker te zijn uw plan.

cv ketel plaatsen

Nodig om CV-ketel te vervangen?

Na gemiddeld 14 jaar is het tijd om de cv-ketel te vervangen. Vaak zijn bepaalde onderdelen kapot en heeft een reparatie al niet eens meer nut. Voorbeelden hiervan zijn thermostaten, warmtepompen, rookgasafvoeren, pakkingen en branders. Het vervangen van een CV-ketel heeft zo zijn voordelen. Zo stijgt de waarde van de woning, worden de stookkosten verlaagd en behaalt u meer rendement aangezien nieuwe CV-ketels een stuk energiezuiniger zijn. De beste periode om een CV-ketel te vervangen is de zomer. Tijdens dit seizoen maakt u als het goed is weinig gebruik van de thermostaat. De zon zorgt namelijk voor de verwarming. Wanneer er problemen zijn met de thermostaat zult u dit pas in de winter merken. Het is dus van belang om de CV-ketel uitvoerig te laten controleren. Indien er mankementen zijn kunt u deze tijdig een nieuwe ketel plaatsen. Hierdoor zit u er in de winter altijd warm bij.

Premie

Mocht u het verbouwen van de badkamer overwegen? Ga dan na op welke premies u recht heeft. De Vlaamse overheid geeft namelijk verschillende premies voor verbouwing aan sanitaire installaties.

  • Renoveert u een badkamer in een woning die minimaal 30 jaar oud is, dan komt u wellicht in aanmerking voor de renovatiepremie. De premie is namelijk afhankelijk van de inkomenssituatie.
  • Voor een badkamerrenovatie in een woning van minstens 25 jaar oud is de verbeteringspremie bedoeld. Ook deze premie is afhankelijk van uw inkomenssituatie.
  • Voor 65-plussers is de aanpassingspremie in het leven geroepen.

 

  • Naast eerdergenoemde premies heeft u mogelijk ook recht op premies wanneer u energiebesparende maatregelen neemt. Hierbij kunt u denken aan een warmtepomp, zonneboiler en condensatieketel.
  • Naast eerdergenoemde premies kunt u bij een aantal gemeenten een bijkomende gemeentelijke of provinciale premie ontvangen.

Doe-het-zelf of uitbesteden?

Hebt u er zin in om de klus met beide handen aan te pakken of besteedt u de renovatie liever uit? De eerste optie is natuurlijk veel goedkoper, maar met twee linkerhanden zou dit wel eens uit kunnen lopen op een fiasco. Gelukkig is er ook een gulden middenweg. U kunt zelf het sanitair, de meubels en de badkamertegels kopen om deze vervolgens door een vakman te laten monteren.

Het uitzoeken van de juiste producten kost natuurlijk wel wat extra werk. Zo moet u er goed om denken of de afmetingen van de verschillende meubels wel in de badkamer passen. Maar gelukkig heeft u hier geen problemen mee, want u hebt het grondplan gebruikt om dit te onderzoeken.

 

Badkamer laten renoveren? Vrijblijvende offertes!

Bent u toe aan een vernieuwde badkamer en wilt u zo weinig mogelijk zelf doen? Vraag dan vrijblijvende offertes aan zodat u de prijzen met elkaar kunt vergelijken. Hiermee bespaart u al snel enkele honderden euro’s. Het is hierbij van belang om niet alleen op de totaalprijs te letten. De extra kosten die bij reparatie van het sanitair kunnen worden gerekend zijn minstens zo belangrijk. Het renoveren van de badkamer is de uitgelezen mogelijkheid om nieuw sanitair te laten plaatsen. De ruimte zal er weer uitzien als nieuw en u kunt genieten van extra wooncomfort, wat resulteert in een waardevermeerdering van uw woning.

badkamerrenovatie offertes