zolder afwerken

Zolder afwerken

Wilt u uw zolder verbouwen, netjes afwerken of wilt u hem gaan gebruiken als extra kamer? U kunt uw zolder op verschillende manier aanpakken. Werk bijvoorbeeld de muren en het plafond netjes af met Gyproc of leg een mooie vloer. Met het plaatsen van een dakraam in een schuin dak krijgt u extra licht in de kamer. Of u laat een dakkapel in een schuin zolderdak plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor meer licht, maar ook een stuk meer ruimte op uw zolder. In dit artikel kunt u meer informatie vinden over het afwerken van uw zolder en alle mogelijkheden. Op onze offertepagina kunt u meerdere vrijblijvende offertes aanvragen van specialisten bij u in de regio. De offertes zijn gratis en u zit nergens aan vast. Vergelijk de offertes, bespaar op de kosten en kies de specialist die het beste bij u past voor het afwerken van uw zolder.

zolder afwerken

Waarmee de zolder afwerken?

U kunt uw zolder op verschillende manieren afwerken. Werk de muren af met gipsplaten van Gyproc of platen van MDF. Voor de vloer zijn OSB platen erg geschikt. Deze zaagt u eenvoudig op maat, voordat u ze op de wand, plafond of de vloer bevestigt. Gyproc of MDF bevestigt u met schroeven aan het regelwerk. Wilt u liever iets heel anders en een klassieke uitstraling? Dan zijn planchetten een goede keuze voor u. Planchetten zijn dunne houten latten en deze kunnen zowel op de wand als op het zolderdak bevestigd worden. Na het plaatsen van de wandbekleding en het afwerken van het plafond, is het mogelijk om verlichting en andere wanddecoratie aanbrengen. De zoldervloer kunt u afwerken met een onderlaag van OSB platen. Daarna kunt u er laminaat, tapijt of andere vloerbedekking op leggen. Welk materiaal u kunt gebruiken voor het afwerken van uw zolder is afhankelijk van de ruimte en van uw persoonlijke voorkeur. De vakman kan u hier meer over vertellen.

isolatie aanbrengen

Al isolatie aangebracht?

Wilt u de zolder gaan gebruiken als extra kamer? Dan is het verstandig om na te denken over isolatie. Warmte stijgt op in uw huis en er gaat veel warmte verloren via het dak. Bij een goede isolatie heeft een heerlijk en comfortabel warm huis en bespaart u op de stookkosten. Uw huis wordt efficiënter verwarmd en dit kan u honderden euro’s schelen op uw energierekening. Wanneer u de zolder wilt gaan gebruiken als extra kamer, moet u het zolderdak isoleren. Als u toch al bezig bent met verbouwen, is het handig om dit direct mee te nemen. Het isoleren van uw zolderdak kan gedaan worden met isolatieplaten of schuim van PIR of PUR. De isolatie is heel eenvoudig weg te werken achter voorzetwanden van gips of MDF platen. Wilt u uw huis optimaal isoleren? Dan is het ook mogelijk om extra isolatie aan te brengen in de zoldervloer onder OSB platen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de warmte nog beter vastgehouden kan worden, maar het werkt ook geluidsisolerend.

Schuin dak afwerken

De meeste zolders hebben een schuin dak. Het gebruik van gipsplaten voor het afwerken van een schuin zolderdak is erg populair. Deze zijn niet alleen goedkoop, maar ook eenvoudig op maat te snijden en te bevestigen. Voordat u deze platen van Gyproc kunt plaatsen op een schuin dak, moet u ervoor zorgen dat de constructie stevig is en vrij van rot. Wanneer u last heeft van vochtproblemen op de zolder, moet u ervoor zorgen dat deze opgelost zijn voordat de platen bevestigd worden. Anders kunnen er later nog meer problemen ontstaan. Gipsplaten van Gyproc zijn goedkoop, maar het kan soms niet eenvoudig zijn om ze goed en strak te bevestigen. Vooral als u te maken heeft met veel hoeken op de zolder. Daarnaast kunnen platen van gips doorbuigen wanneer ze niet op de juiste manier geplaatst worden. De hart-op-hart maat van het regelwerk mag niet te groot zijn. Na verloop van tijd gaan de gipsplaten dan doorbuigen, omdat ze niet vaak genoeg vastgezet zijn. Ga daarom altijd uit van maximaal 40 cm hart-op-hart voor het dak van uw zolder.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. Wij voeren jaarlijks voor vele klanten klussen uit!

keukenrenovatie offertes aanvragen
plafond zolder afwerken

Plafond afwerken

Na het plaatsen van de gipsplaten van Gyproc of MDF platen op het plafond zijn alle naden en schroeven nog zichtbaar. U hoeft dit niet af te werken, maar voor een strakke uitstraling vult u de naden op met plamuur of plaatst u er zelfklevend band over.

Na het behandelen van de platen met voorstrijkmiddel kunt u ze verven, stucen of behangen. Wilt u geen grote platen gebruiken? Bevestig dan planchetten op uw plafond. Wilt u ook graag een plafondlamp of andere verlichting ophangen? Dan is het verstandig om de plaats van de verlichting te bepalen voordat u gaat beginnen aan het vestigen van de platen van gips. Leg de elektriciteitsbuizen en -draden van tevoren aan en werk alles netjes af achter de platen of planchetten. Maak alvast een gat voor de elektriciteitsdraden in de gipsplaat en bevestig de plaat daarna pas op het plafond. Zo weet u zeker dat u niet per ongeluk een elektriciteitsdraad raakt bij het boren van een gat.

muren zolder afwerken

Muren afwerken

De muren van uw zolder zijn ook eenvoudig af te werken met voorzetwanden van Gyproc, planchetten of platen van MDF. Achter de voorzetwanden kunt u isolatie laten aanbrengen op de muren en alle elektriciteitsbuizen en eventueel waterleidingen netjes wegwerken. Platen van MDF zijn gemakkelijk te bewerken en u moet ze bevestigen met schroeven op de muren. Boor de gaten voor de schroeven altijd en gebruik geen spijkers, want dan kan het MDF gaat splijten. Na het bevestigen kunt u ze bewerken met een primer en lak of verf. De naden van de gipsplaten kunt u weer wegwerken en u kunt de muren verven, stucen of behangen. Daarna kunt u beginnen met het ophangen van verlichting, spiegels en andere wanddecoratie. Denk er altijd om dat u niet al te zware decoratie en lampen ophangt aan de gipsplaten. De platen kunnen hierdoor scheuren of de lamp kan van de wand vallen. Zoek voor het ophangen van de lamp een dwarsbalk op en hang de lamp hieraan op. Een dwarsbalk kunt u meestal vinden door te kloppen op de muren. Door het verschil in dichtheid klinkt holler als u klopt op een plek op de muren waar geen balk achter zit.

Grote zolder? Valse wanden plaatsen

Heeft u een hele grote zolder? Of wilt u graag nog meer kamers maken in uw huis? Dan kunt u valse wanden neerzetten op de zolder. Scheidingswanden van Gyproc zijn hiervoor erg geschikt. De kostprijs is laag en ze zijn gemakkelijk en snel neer te zetten. Een vakman kan samen met u een ontwerp van uw zolder maken, zodat u samen kunt bepalen waar de nieuwe wanden geplaatst moeten worden. Om de valse wanden neer te zetten, moet er eerst een profiel van hout of metaal gemaakt worden. Op het profiel worden de gipsplaten bevestigd. Wanneer u een deur in de scheidingswand wilt, moet u hiervoor een constructie maken waar later de deur in bevestigd kan worden. Vul de tussenruimtes tussen de platen altijd met isolerende materialen, zodat de ruimtes efficiënt verwarmd kunnen worden. Het is ook mogelijk om extra geluidsisolatie in de valse wand te plaatsen, zodat u minder last heeft van overlast door geluid. Na het plaatsen van de scheidswanden kunt u ze netjes afwerken.

Zoldervloer afwerken

Het aanbrengen van OSB platen is de gemakkelijkste manier om de zoldervloer af te werken. Oriented Strand Board, oftewel OSB platen, kunt u op maat zagen en bevestigen met schroeven. Het is belangrijk dat u de gaten voor de schroeven boort en dat u geen spijkers gebruikt om de platen te bevestigen aan de constructie. Door de spijkers kan het materiaal gaan splijten. Wanneer uw zoldervloer nog niet geïsoleerd is, kunt u dat meteen doen. Plaats het isolatiemateriaal eerst op de vloer en werk het af met de OSB platen. Hierdoor verliest u minder warmte in uw huis en kunt u de ruimtes onder de zoldervloer beter verwarmen.

Na het plaatsen van de OSB platen kunt u laminaat, tapijt of andere vloerbedekking leggen. Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden voor uw zoldervloer met OSB? Neem dan contact met ons via de offertepagina.

Kostprijs zolder afwerken

Klus Gemiddelde kosten*, inclusief materiaal, btw en plaatsing Extra informatie
Elektriciteit aanleggen €700,- Incl. lichtpunten
Centrale verwarming €1.000,- Incl. radiator
Gipswand plaatsen €400,- tot €1.000,- 10m² tot 15m²
Centrale verwarming €400,- tot €600,- 40m² tot 60m² (plafond en wanden)
Vloer leggen €250,- tot €500,- 15m² tot 25m²
Stucen €175,- tot €800,- 25m² tot 75m²

* Het gaat hier om gemiddelde prijzen. De exacte kostprijs is onder andere afhankelijk van de prijs van het gekozen materiaal, de afmetingen en de afwerking.

De kosten om uw zolder af te werken zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de kostprijs van het materiaal van belang, maar ook de werkzaamheden die u wilt laten uitvoeren, de afmetingen en de afwerking. Voor het aanleggen van elektriciteit op uw zolder moet u rekening houden met een gemiddelde prijs van €700,-. Deze gemiddelde prijs is inclusief het materiaal, de btw en de plaatsing. Wilt u een nieuwe vloer leggen, dan moet u rekening houden met een gemiddelde kostprijs van €250,- tot €500,- voor een oppervlakte van 15m² tot 25 m². Dit is afhankelijk van het gekozen materiaal en de afwerking. Het plaatsen van een valse wand van gips kost ongeveer €400,- tot €1000,- voor 10m² tot 15m². Wilt u graag meer weten over de kosten voor het afwerken van uw zolder? Vul dan het contactformulier op de offertepagina in. Wij sturen u gratis meerdere vrijblijvende offertes op van bedrijven bij u uit de regio. Vergelijk de offertes met elkaar en kies de vakman die bij u past.

dakraam plaatsen

Extra licht en/of ruimte nodig

Heeft u een schuin dak en wilt u graag meer licht of ruimte creëren in uw zolderkamer? Dat kan met een dakkapel of dakraam! Een dakraam is goedkoper dan een dakkapel en geeft u veel extra daglicht op uw zolder. Ideaal als hij gebruikt gaat worden als extra kamer. Met een dakraam krijgt u daarnaast het gevoel dat de ruimte een stuk groter is. Een dakkapel is kostbaarder, maar het is een goede investering in uw huis. Het geeft u naast extra licht een stuk meer ruimte in de zolderkamer. Een dakkapel of dakraam is daarnaast ook erg fijn om uw zolder goed te kunnen ventileren. De binnenkant van een dakkapel kan heel strak worden afgewerkt, maar planchetten zijn ook een mogelijk. Wanneer u een dakraam of dakkapel laat monteren in een schuin zolderdak door een vakman wordt alles netjes afgewerkt. Het monteren en afwerken moet nauwkeurig gedaan worden, daarom is het verstandig om het uit te besteden aan een vakman.

Besparen? Vrijblijvende offertes vergelijken!

Wilt u ook graag uw zolder afwerken? Wilt u meer weten over het plaatsen van een dakraam of dakkapel? Of wilt u graag meer weten over de kostprijs van de afwerking van uw zoldervloer of -dak? Via de offertepagina kunt u bij ons gratis meerdere vrijblijvende offertes aanvragen van bouwbedrijven bij u in de buurt. Alle bedrijven in ons netwerk hebben veel ervaring en zijn u graag van dienst. Vul uw wensen en vragen in op het formulier en wij zorgen dat u spoedig een aantal offertes toegestuurd krijgt. U kunt de offertes rustig met elkaar vergelijken op basis van de kostprijs en het aanbod. Door ze te vergelijken met elkaar weet u zeker dat u de specialist heeft die het beste bij u past voor uw zolder. Wij garanderen dat u altijd snel geholpen wordt door onze vakmensen.

zolder afwerken offertes